VM 2005 - beretning fra torsdag
 
Hundene afprøves i parsøg ligesom vi bruger herhjemme. De får hver 15 minutters afprøvning. I det første minut tæller negativ ikke med, mens positivt tæller med. Når dommeren trutter i et lille jagthorn han har, skynder man sig at koble hunden og går til dommeren, så vil han sige noget. Efter fuglesituation trutter dommeren i hornet, man fortsætter men bytter side. Førerne må max gå 30-40 meter fra hinanden. Hvis en hund forsynder sig og det er meget grelt kobles den, og makkerhunden får op til 7 minutter til sidst. Det samme gælder hvis en hund har gået fejlfri og ikke haft chance til fugl. Dommeren kan også vælge at hvis en hund har forsyndet sig, at hunden og føreren går som blind makker resten af slippet, for at gør den anden hund færdig.
 
Når der er situation går føreren op til hunden, han skal ikke have rejseordre fra dommeren,  og hunden skal helst ikke rejse som vi gerne ser det herhjemme, føreren må gerne gå op på siden af hunden og de sammen lige så stille rejser fuglen, føreren må også gerne røre ved hunden, Når fuglen letter skal hunden forholde sig i ro, og fuglen apporteres hvis den bliver skudt. Man tager ikke apporteringen alvorlig, nogen havde ved andre VM set fugle lige så flade som pandekager når de blev afleveret, noget der er helt uacceptabelt herhjemme.
 
Om formiddagen var det noget regnfuldt, og der var ikke mange situationer, om eftermiddagen klarede det lidt op, men ind imellem var der hård vind fra nord øst. Det var hede der blev gået på, og noget kuperet ind imellem, så det kunne være svært at se hundene.
 
Først fulgte vi C-holdet og så først Thomas Klit med PVN's Poker en breton, som på denne prøve hører til de kontinentale hunde. Den gik godt, men desværre for Danmark fandt makkerhunden fugl 2 gange - en korthår fra England start nr 61 katalog nr 50. Han var også med i matchningen mandag/tirsdag hørte vi. Mandag / tirsdag blev der afholdt 2 FCI prøver. Så Thomas og Poker opnåede ikke noget denne dag.
 
Derefter så vi Charlie og Anders Due en ruhår. Efter et stykke tid truttede dommeren, og makkerhunden blev koblet, Anders ville så få tid igen sidst på dagen når alle var afprøvet.
 
Derefter skiftede vi til det andet hold for at følge de to andre danskere.
 
Kjeld Toft og Hjortlund's Gismo først. Gismo blev dømt til at have stødt en fugl, og gik som blind makker resten af slippet, så Keld og Gismo opnåede heller ikke noget.
 
Fuglsigs Fie og Chr. Hansen kom først ud over middag, men færtforholdene var anderledes nu, Fie gik meget stort som man gerne vil have det på FCI prøver, fik stand, makkerhunden en en Griffon Korthals, kom bagfra en del sekunder efter tog stand, trak forbi Fie og stod forrest. Ingen var i tvivl, den havde stjålet standen, men dommeren bad Chr. koble Fie og situationen blev afviklet for Griffon Korthals'en. Senere havde Fie igen stand og fik rejst en anskudt agerhøne. Til sidst blev der smidt en agerhøne til apportering samtidig med skud, og Fie apporterede den fint.
 
Der var mange tilskuere, hundeførerne lod hundene sidde i bilerne, for man kunne jo nogenlunde regne ud hvornår man skulle op. Så fulgte de lidt med i bilerne

Da alle endelig var færdige, skal der apporteres en and fra vand. Det gik der store historier om, så det måtte vi se. Der kom først et engelsk hold. Udkasteren stod på en badebro, smed anden i vandet ca. 5 meter fra vandkanten, der blev skudt et skud med en 9 mm startpistol, og hunden skulle hente anden. Det var ikke det store vandarbejde vi så, nogen sprang i vandet, men kunne ikke svømme for godt, plaskede med forpoterne. En plaskede så meget at den fik trådt anden ned. Afleveringen gøres der ikke noget ud af, om hunden smed anden eller stod og afleverede, eller man greb den i farten var åbenbart lige meget. En enkelt hund blev taget som en taske i nakken og på bagen og smidt i vandet, og manden stod selv ude i vandet, det var åbenbart ligemeget. Hver gang en and var hjemme klappede publikum. Det er ikke lige sådan noget vandarbejde vi er vant til eller kan acceptere i Danmark. Fra hold D var der kun 2 der kom til apportering (det gjorde man nemlig kun hvis man blev præmieret) det var Fie og Chr. samt en anden korthår start nr 104 katalog nr 29 en korthår Pradellinensis Rina med fører Hari Herak fra Ungarn. Herak har været verdensmester mange gange hørte vi, han havde også 3 hunde med - en breton, en ruhår og en korthår.
Fie og Chr. fik Tres Bon - flot klaret. På lørdag er det en ny prøve alle starter igen, der foretages ny lodtrækning om starterne. Det er det samlede resultat for de 2 dage der tæller til verdensmesterskabet.
Klokken var efterhånden mange 18.30, og vi ventede stadig på et hold engelske og det andet hold kontinentale, så med 100 kilomter hjem og en arbejdsdag forude forlod jeg VM.
Birte Johansen
 
Siden opdateret: 22-10-2005 18:39